Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Khao Soi (kluseczki Chiang Mai)

Też tak macie, że kiedy zasmakujecie jakiegoś dania na wyjeździe to później ten smak i wspomnienia chodzą za wami, nawet gdy minie już kilka lat ??? Ja mam tak bardzo często. Jak już kiedyś wspominałem, do każdej wyprawy przygotowuję się bardzo solidnie pod kątem kulinarnym. Przed wyjazdem na północ Tajlandii dużo się obczytałem, co smakowitego oferuje ten region kraju.
Wszyscy jednogłośnie zachwalali słynną na całej północy zupkę Khao Soi (zwaną kluseczkami Chiang Mai). Podobno najlepszą można zjeść na obrzeżach miasteczka Chiang Mai w dzielnicy muzułmańskiej. Postanowiłem to sprawdzić 😉 . Powiem tak – podczas tygodniowego pobytu w Chiang Mai stołowałem się u Muslim-ów 2 razy dziennie, zawsze zamawiałem Khao Soi, to była miłość od pierwszej łyżki. W okolicy jest wiele knajpek serwujących tę zupkę. Najlepszą, jaką zjecie, znajdziecie w knajpkach Khao Soi Khun Yai i Khao Soi Islam. Opuszczając Chiang Mai przyrzekłem sobie, że odtworzę Khao Soi w domu 🙂 , poniżej efekt moich zmagań…

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg mięsa z udek kurczaka pokrojonego w grubą kostkę 
  • 4 porcje świeżego makaronu pszennego grubości 1,5-2mm.
  • garść świeżego makaronu pszennego grubości 3-4mm
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1,5 litra wody
  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 100g marynowanej kapusty musztardowej
  • 2 łyżki grubo posiekanych szalotek
  • 1 limonka
  • 0.5 łyżki azjatyckiego bulionu w proszku
  • 1 łyżka dobrej jakości przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka pokruszonego cukru palmowego
  • 1 łyżka płatków chili 
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą czerwona pastę curry i curry w proszku.
  2. Cieńszy makaron gotujemy al dente, płuczemy pod bieżącą wodą, rozkładamy do miseczek.
  3. Grubszy makaron smażymy na głębokim oleju na chrupko, odsączamy z tłuszczu.
  4. Płatki chili podsmażamy na 2 łyżkach oleju aż lekko ściemnieją.
  5. Grubo posiekaną kapustę musztardową dokładnie mieszamy z łyżką słodkiego sosu chili.
  6. Przygotowaną wcześniej pastę curry podsmażamy na suchej patelni, do momentu aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
  7. Dodajemy 2 łyżki mleka kokosowego i całość smażymy ok.3 minut ciągle mieszając.
  8. Dodajemy kurczaka, smażymy do momentu aż mięsko zmieni kolor.
  9. Wlewamy resztę mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy, sosy sojowy i rybny. Wszystko gotujemy ok.5 minut na wolnym ogniu dokładnie mieszając.
  10. Wlewamy wodę, dodajemy bulion i 1 łyżkę podsmażonych płatków chili. Całość doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
  11. Nasze kluseczki Khao Soi są gotowe. A oto moja propozycja podania. Jak zawsze życzę smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.