
Kerala Biryani
Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, a dokładniej tzw. kuchni mogolskiej, szeroko rozpowszechnionej na północnych terenach Indii. Słowo beryā pochodzi z języka perskiego i oznacza coś pieczonego. Poniżej przepis na Kerla Biryani z kurczakiem, rodzynkami i orzeszkami nerkowca, jest to jedna z wielu wariacji tego niesamowitego dania. A wiec do dzieła…let’s cooking :-).
Porcja dla 4-5 osób .
SKŁADNIKI:
- 500g filetów z udek kurczaka
- 4 szklanki dobrej jakości ryżu basmati
- 2 średnie, czerwone cebule pokrojone w cienkie pióra
- 1 mała marchew starta na grubej tarce
- garść rodzynek
- garść orzechów nerkowca
- 3 zielone papryczki chili drobno posiekane
- 2 łyżki suszonych lub świeżych liści curry
- 1 limonka
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 3 1cm kawałki kory cynamonowej
- 1 ziarno czarnego kardamonu
- 4 ziarna zielonego kardamonu
- 4 goździki
- 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 szklanka siekanych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Filety z ud kroimy na 5 cm kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pasty czosnkowo imbirowej, sok z połówki limonki, 3 łyżki jogurtu, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę mielonej papryki chili, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, 1 łyżeczkę mielonego kuminu, 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, pół łyżeczki soli.
- Zawartość miski dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy rodzynki i orzechy nerkowca.
- Całość podsmażamy do momentu aż orzechy się “przyzłocą”. Następnie odsączamy z oleju na ręczniku papierowym.
- Do pozostałego po rodzynkach i orzechach oleju wrzucamy połowę porcji piór czerwonej cebuli. Cebulę smażymy na złoto – brązowy kolor, następnie odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
- Do pozostałego na patelni oleju wsypujemy przyprawy w kawałkach (cynamon, zielony i czarny kardamon, goździki, ziarna kuminu). Całość podsmażamy ok.2-3 min. aż zacznie się wydzielać intensywny aromat.
- Dodajemy resztę cebuli i posiekane zielone chili. Wszystko podsmażamy ok. 2 minut.
- Dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę pasty czosnkowo-imbirowej. Całość podsmażamy ok. 3 minut.
- Dodajemy liście curry, resztę kurkumy, pół łyżeczki soli oraz sok z połówki limonki. Całość przesmażamy jakieś 2 min, ciągle mieszając.
- Dodajemy zamarynowanego wcześniej kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy.
- Zawartość patelni dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok.15 minut.
- I kolejne 3 min. bez przykrycia.
- Patelnię zdejmujemy z ognia, kawałki kurczaka odsączamy z sosu, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy do momentu aż lekko się przyrumienią.
- Ryż basmati płuczemy 2-3 razy w zimnej wodzie, następnie odsączamy.
- Odsączony ryż przekładamy do dużego rondla, dodajemy startą marchew, roztopione masło oraz pół łyżeczki soli.
- Wszystko przesmażamy ok.2min. dokładnie mieszając.
- Do ryżu wlewany sos spod kurczaka i 1 szklankę wody. Całość dokładnie mieszamy.
- Przykrywamy rondel i dusimy wszystko ok. 6 min. do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
- W ryż “wciskamy” kąski kurczaka, całość równomiernie posypujemy mieszanką rodzynek, orzechów i prażonej cebulki i skrapiamy 3 łyżkami wody.
- Rondel przykrywamy i dusimy wszystko na bardzo małym ogniu przez 10.min.
- Gotowe 🙂

