Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indyjska

Kerala Biryani

Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, a dokładniej tzw. kuchni mogolskiej, szeroko rozpowszechnionej na północnych terenach Indii. Słowo beryā pochodzi z języka perskiego  i oznacza coś pieczonego. Poniżej przepis na Kerla Biryani z kurczakiem, rodzynkami i orzeszkami nerkowca, jest to jedna z wielu wariacji tego  niesamowitego dania. A wiec do dzieła…let’s cooking :-).

Porcja dla 4-5 osób .

SKŁADNIKI:

  • 500g  filetów z udek kurczaka
  • 4 szklanki dobrej jakości ryżu basmati
  • 2 średnie, czerwone cebule pokrojone w cienkie pióra
  • 1 mała marchew starta na grubej tarce
  • garść rodzynek
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 zielone papryczki chili drobno posiekane
  • 2 łyżki suszonych lub świeżych liści curry
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 3  1cm kawałki kory cynamonowej
  • 1 ziarno czarnego kardamonu
  • 4 ziarna zielonego kardamonu
  • 4 goździki
  • 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 szklanka siekanych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Filety z ud kroimy na 5 cm kawałki, wrzucamy do miski,  dodajemy 1 łyżkę pasty czosnkowo imbirowej, sok z połówki limonki, 3 łyżki jogurtu, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę mielonej papryki chili, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, 1 łyżeczkę mielonego kuminu, 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, pół łyżeczki soli.
  2. Zawartość miski dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy rodzynki i orzechy nerkowca.
  4. Całość podsmażamy do momentu aż orzechy się “przyzłocą”. Następnie odsączamy z oleju na ręczniku papierowym.
  5. Do pozostałego po rodzynkach i orzechach oleju wrzucamy połowę porcji piór czerwonej cebuli. Cebulę smażymy na złoto – brązowy kolor, następnie odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  6. Do pozostałego na patelni oleju wsypujemy przyprawy w kawałkach (cynamon, zielony i czarny kardamon, goździki, ziarna kuminu). Całość podsmażamy ok.2-3 min. aż zacznie się wydzielać intensywny aromat.
  7. Dodajemy resztę cebuli i posiekane zielone chili. Wszystko podsmażamy ok. 2 minut.
  8. Dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy  i 1 łyżkę pasty czosnkowo-imbirowej. Całość podsmażamy ok. 3 minut.
  9. Dodajemy liście curry, resztę kurkumy, pół łyżeczki soli oraz sok z połówki limonki. Całość przesmażamy jakieś 2 min, ciągle mieszając.
  10. Dodajemy zamarynowanego wcześniej kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy.
  11. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok.15 minut.
  12. I kolejne 3 min. bez przykrycia.
  13. Patelnię zdejmujemy z ognia, kawałki kurczaka odsączamy z sosu, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy do momentu aż lekko się przyrumienią.
  14. Ryż basmati płuczemy 2-3 razy w zimnej wodzie, następnie odsączamy.
  15. Odsączony ryż przekładamy do dużego rondla, dodajemy startą marchew, roztopione masło oraz pół łyżeczki soli. 
  16. Wszystko przesmażamy ok.2min. dokładnie mieszając.
  17. Do ryżu wlewany sos spod kurczaka i 1 szklankę wody. Całość dokładnie mieszamy.
  18. Przykrywamy rondel i dusimy wszystko ok. 6 min. do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
  19. W ryż “wciskamy” kąski kurczaka, całość równomiernie posypujemy mieszanką rodzynek, orzechów i prażonej cebulki i skrapiamy 3 łyżkami wody.
  20. Rondel przykrywamy i dusimy wszystko na bardzo małym ogniu przez 10.min.
  21. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *