
Kao Kha Moo (glolonka wieprzowa po tajsku)
Kuchnia tajska to nie tylko wykwintne dania z ryb i owoców morza oraz niezliczone odmiany curry. Na północy Tajlandii, gdzie klimat jest nieco chłodniejszy, kuchnia jest tłusta i ciężka (co wcale nie znaczy, że mniej smaczna niż na pozostałych terenach 😉 ). To właśnie będąc na północy, możemy skosztować tytułowego Kao Kha Moo – wolno gotowanej golonki w aromatycznej mieszance przypraw i sosów. Jeśli ktoś z Was będzie kiedyś w miasteczku Chiang Mai na północy Tajlandii, to zachęcam do odwiedzenia lokalnej garkuchni o nazwie Cow Girls, gdzie piękne Tajki ubrane w kowbojskie kapelusze serwują właśnie Kao Kha Moo. Dla wielu z Was forma przygotowania i podania może być lekkim zaskoczeniem (większości golonka kojarzy się z musztardą, chrzanikiem, chlebkiem i kuflem zimnego piwka 😛 ), ale uwierzcie mi, danie jest naprawdę przepyszne, a w dodatku na tyle proste, że możemy je sami przygotować w domowym zaciszu.
Porcja dla 4osób.
SKŁADNIKI:
- 4 tylne golonki wieprzowe
- 200g marynowanej kapusty musztardowej (znana także pod nazwą kapusta sitowata)
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1 średniej wielkości cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3cm świeżego korzenia galangalu
- 3 suszone grzyby shitake
- 2 laski kory cynamonowej
- 5 gwiazdek anyżu
- 8 goździków
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1.5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 0.5 szklanki jasnego sosu sojowego
- 0.5 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki tajskiego słodkiego sosu chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Golonki obsmażamy na 1 łyżce oleju aż lekko się przyrumienią.
- W dużym garnku umieszczamy golonki, cebulę, czosnek, galangal. grzybki shitake, kolendrę, anyż cynamon, pieprz i goździki. Dodajemy cukier palmowy, sól oraz wszystkie sosy. Całość zalewamy wodą tak żeby mniej więcej zakrywała mięso.
- Wszystko gotujemy na wolnym ok.20 minut. W międzyczasie usuwamy powstałe w trakcie gotowania szumowiny.
- Przykrywamy garnek. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 2 godzin.
- Do garnka wrzucamy ugotowane na twardo jaja. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Kapustę musztardową kroimy na 1-2cm kawałki. Dokładnie mieszamy z 3 łyżkami słodkiego sosu chili. Odstawiamy do lodówki na min. 20 minut.
- Przed podaniem z mięsa usuwamy kości i kroimy według uznania.
- Serwujemy z jajkami i przygotowaną wcześniej kapustą.

