Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Kao Kha Moo (glolonka wieprzowa po tajsku)

Kuchnia tajska to nie tylko wykwintne dania z ryb i owoców morza oraz niezliczone odmiany curry. Na północy Tajlandii, gdzie klimat jest nieco chłodniejszy, kuchnia jest tłusta i ciężka (co wcale nie znaczy, że mniej smaczna niż na pozostałych terenach 😉 ). To właśnie będąc na północy, możemy skosztować tytułowego Kao Kha Moo – wolno gotowanej golonki w aromatycznej mieszance przypraw i sosów. Jeśli ktoś z Was będzie kiedyś w miasteczku Chiang Mai na północy Tajlandii, to zachęcam do odwiedzenia lokalnej garkuchni o nazwie Cow Girls, gdzie piękne Tajki ubrane w kowbojskie kapelusze serwują właśnie Kao Kha Moo. Dla wielu z Was forma przygotowania i podania może być lekkim zaskoczeniem (większości  golonka kojarzy się z musztardą, chrzanikiem, chlebkiem i kuflem zimnego piwka 😛 ), ale uwierzcie mi, danie jest naprawdę przepyszne, a w dodatku na tyle proste, że możemy je sami przygotować w domowym zaciszu.

Porcja dla 4osób.

SKŁADNIKI:

  • 4 tylne golonki wieprzowe
  • 200g marynowanej kapusty musztardowej (znana także pod nazwą kapusta sitowata)
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3cm świeżego korzenia galangalu
  • 3 suszone grzyby shitake
  • 2 laski kory cynamonowej
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 8 goździków
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 0.5 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 0.5 szklanki ciemnego sosu sojowego
  •  2 łyżki tajskiego słodkiego sosu chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Golonki obsmażamy na 1 łyżce oleju aż lekko się przyrumienią.
  2. W dużym garnku umieszczamy golonki, cebulę, czosnek, galangal. grzybki shitake, kolendrę, anyż cynamon, pieprz i goździki. Dodajemy cukier palmowy, sól oraz wszystkie sosy. Całość zalewamy wodą tak żeby mniej więcej zakrywała mięso.
  3. Wszystko gotujemy na wolnym ok.20 minut. W międzyczasie usuwamy powstałe w trakcie gotowania szumowiny.
  4. Przykrywamy garnek. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 2 godzin.
  5.  Do garnka wrzucamy ugotowane na twardo jaja. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  6. Kapustę musztardową kroimy na 1-2cm kawałki. Dokładnie mieszamy z 3 łyżkami słodkiego sosu chili. Odstawiamy do lodówki na min. 20 minut.
  7. Przed podaniem z mięsa usuwamy kości i kroimy według uznania.
  8. Serwujemy z jajkami i przygotowaną wcześniej kapustą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *