Nepal,  Podróże

Jedzenie w Nepalu

Bardzo często spotykam się z opinią że kuchnia nepalska ma niewiele do zaoferowania, jest monotonna i pozbawiona smaku. Oczywiście  się z tym nie zgadzam !!!. Może nie jest tak urozmaicona i kolorowa  jak kuchnia tajska, ale na pewno nie skreślałbym jej z kulinarnej listy poszukiwacza nowych smaków, a za takiego właśnie się uważam 🙂 . Poniżej małe zestawienie tego co udało mi się zjeść i wypić podczas 2 tygodniowego pobytu w Nepalu.

Aloo Tareko (pieczone ziemniaki)

Aloo Sadeko ( pikantna ziemniaczana sałatka serwowana na zimno)

Bara (placuszki z soczewicy)

Chatamari ( zwane również newaryjską pizzą. Bardzo popularna przekąska w dolinie Kathmandu. Daniu daleko do pizzy 🙂 , w rzeczywistości jest to omlet sporządzony z ciasta z mąki ryżowej, jajek, sezonowych warzyw i lokalnych przypraw)

Chapati (pszenny chlebek czapati bardzo popularny w Indiach i Pakistanie )

Buffalo Parotha (indyjski chlebek sporządzony z razowej mąki pszennej z farszem z bawolego mięska, smażony na oleju lub maśle ghee )

Puri (pszenny placek smażony na głębokim oleju, bardzo popularny w północnych Indiach, Pakistanie i Bangladeszu)

Puri & Tarkari (jak wyżej w akompaniamencie pikantnego warzywnego curry tarkari)

Samosa (pochodzące z Indii, smażone na głębokim oleju trójkątne pierożki nadziewane mieszanką ostro przyprawionych warzyw )Gundruk (narodowe danie Nepalu – serwowane w formie sałatki lub zupy. Głównym składnikiem są sfermentowane liście musztardowca, rzodkwi lub kalafiora)

 Sekuwa (mięsna potrawa sporządzana zazwyczaj z jagnięciny, koziny lub kurczaka. Mięso jest marynowane w mieszance lokalnych przypraw i opiekane na naturalnym drewnie, zazwyczaj w postaci szaszłyków)

Choila (kolejne kultowe danie kuchni newaryjskiej – jest to rodzaj bardzo pikantnego szaszłyka sporządzonego z mięsa bawolego)

Chili chicken (danie z chińskim akcentem – zamarynowany w mieszance chili kurczak smażony z zieloną papryką, pomidorami, cebulą i czosnkiem )

Chow Mein (smażony makaron z mięskiem – zazwyczaj kurczak, jagnięcina, mięso bawole i warzywami. Danie z chińskim rodowodem, jednak tak mocno zakorzeniło się w kuchni nepalskiej że dziś uważane jest niemalże za potrawę narodową)

Mutton Fied Rice (nepalska wersja ryżu smażonego z mięskiem – w tym przypadku jagnięciną i warzywami)

Buffalo fried rice ( jak wyżej z mięskiem bawoła)

Mutton Thukpa (pochodząca z Tybetu mięsno warzywna zupa, bardzo popularna w Nepalu i Buthanie – poniżej wersja z jagnięciną)

Chicken Thukpa (jak powyżej – wersja z kurczakiem)

Shakshuka (danie zapożyczone z kuchni Jemenu. Sporządzone zazwyczaj z papryki, pomidorów i cebuli doprawionych solą, chili i kuminem do których wbija się surowe jajka i dusi pod przykryciem)

Newari Khana (popisowe danie kuchni newaryjskiej – zestaw obiadowy składający się zazwyczaj z daal – zupy z soczewicy, mięsnego curry, warzywnego curry, saag – pikantnego curry ze szpinaku, achaar – warzywnych pikli, ryżu, chrupkiego naleśnika papad i świeżych warzyw. Wszystko zaserwowane w tradycyjnych miedzianych naczyniach )

Samay Baji (kolejna perełka kuchni newaryjskiej, zestaw obiadowy którego głównym składnikiem jest ubijany ryż Baji, serwowany z ziemniakami aloo sadeko, szpikankiem saag, placuszkiem bara, grillowanym mięskiem choila, piklami achaar i warzywną zupą )

Chicken Biriani (biriani z kurczaka w nepalskim wydaniu, z bardzo oryginalnymi dodatkami w postaci rodzynek, orzeszków nerkowca i kawałków świeżego kokosa). Bez wątpienia najlepsze biriani w moim życiu.

A teraz  kulinarny czarny  koń mojej wyprawy do Nepalu                !!! Pierożki MoMo !!!

Pierożki które dawno dawno dawno temu przywędrowały z sąsiednich Chin i Tybetu dziś  bez wątpienia są niekwestionowaną potrawą narodową Nepalu. Spacerując uliczkami Katmandu dosłownie co metr mijamy stoiska z MoMo. Kto był w Nepalu i nie jadł MoMo niech się lepiej do tego nie przyznaje 🙂 .

Mutton MoMo in garlic sauce (wersja z jagnięciną w sosie czosnkowym)

Buffalo MoMo in chili sauce (wersja z bawołem skąpana w sosie chili – ten ogień pamiętam do dziś 🙂 )

Paneer MoMo (wersja vege z wiejskim serkiem panir)

Chicken MoMo (z kurczakiem)

Deep fried mutton MoMo (głęboko smażone MoMo z jagnięciną)

Deep fried  MoMo with hot pepper goulash (głęboko smażone MoMo z jagnięciną w pikantnym – to mało powiedziane paprykowym gulaszu, paliło na górze i tam na dole 🙂 )

MoMo Set (zestaw MoMo z bardzo oryginalnymi farszami: pastą z paniru i orzeszków, z pastą z paniru i czosnku, z grzybami )

Yomari (Coś na deser. Pierożki z mąki ryżowej o bardzo ciekawym kształcie i słodkim nadzieniu w dwóch wersjach: z chaku (czarna melasa) i khuwa (zagęszczone mleko z wiórkami kokosowymi) )

Juju Dhau (Znany pod nazwą King Yoghurt. Tradycyjny jogurt sporządzany z mleka bawolego z dodatkiem cukru i zielonego kardamonu, sprzedawany w specjalnych glinianych miseczkach.   Ten najsmaczniejszy znajdziecie tylko w miasteczku Bhaktapur )

Buffalo curd & Lalmohan (Serek z bawolego mleka z kulką lalmohan lub gulab jamun – deser w postaci kulek sporządzonych  z masy mlecznej, smażonych na głębokim oleju a później gotowanych w słodkim syropie )

Logiczne jest że jak człowiek sobie poje to później musi się czegoś napić 🙂 . Poniżej lista napitków wartych do wypróbowania podczas pobytu w Nepalu.

 

Masala Tea (tradycyjna nepalska czarna herbata z mieszanką przypraw masala)

Milk Masala Tea (wersja z mlekiem)

Everest Beer (moje ulubiene 🙂 )

Gorkha Beer

Nepali Ice BeerTuborg BeerTongba (Ciekawy trunek wymagający komentarza. Przez miejscowych nazywany Hot Tibetan Beer. Lokalny specyfik  o zawartości alkoholu do kilku procent, sporządzany ze sfermentowanego prosa . Zamawiając Tungbę dostajemy aluminiowy kubek z przykrywką wypełniony papką ze sfermentowanego prosa, kawałek aluminiowej rurki sklepanej na końcu – miejscowy odpowiednik bobmilli,  żeby nie cedzić prosa przez zęby i gorąca wodę w termosie do zalewania papki )

 

 

Old Durbar Whisky (Bardzo dobrej jakości lokalna whisky, trochę kosztuje ale warta swojej ceny. Oczywiście moja ulubiena 🙂 )

 

Old Monk Rum

 

Kukri Rum

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *