Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Gyudon

Przed moim pierwszym wyjazdem do Japonii uciąłem sobie pogawędkę z moim znajomym, który już tam był. Gadaliśmy o lokalnej kuchni i co w tej kwestii może mi polecić. Pamiętam do dziś, jak zachwalał „jakąś” smażoną wołowiną z cebulą. Uśmiechnąłem się wtedy i pomyślałem – no nieźle, jak na japońskie możliwości to trochę słabo. Zdanie zmieniłem, kiedy drugiego dnia po przylocie, szukając czegoś na śniadanie, przypadkiem wylądowałem w knajpce serwującej właśnie tę wołowinę smażoną z cebulą 🙂 , czyli Gyudon. To jedna wielu odmian  japońskich potraw typu Donburi – dań serwowanych w dużej misce, na ryżu. Wołowina (a raczej cienkie jak kartka papieru plastry wołowiny), nie jest smażona a duszona z pokrojoną w piórka cebulą, w mieszance sosu sojowego, dashi i kilku innych dodatków. Aż trudno uwierzyć, że z pospolitej cebuli i mięsa można wyczarować coś tak pysznego. Zapraszam do wypróbowania przepisu i  UWAGA, ta potrawa naprawdę uzależnia 😛 .

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 600g  wołowiny (polędwica, udziec, karkówka)
  • 3 szklanki krótkoziarnistego ryżu do sushi
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 dymki
  • 50g czerwonego japońskiego imbiru beni shoga
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka bulionu rybnego dashi w proszku
  • przyprawa shichimi togarashi
  • 1 szklanka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wołowinę kroimy przy użyciu bardzo ostrego noża w jak najcieńsze plasterki (sprawę ułatwi jeśli mięso będzie na wpół zamrożone ).
  2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
  3. Cebulę kroimy w grube pióra.
  4. W miseczce łączymy ze sobą wodę, sos sojowy, sake, mirin, dashi i cukier.
  5. Gotujemy ryż.
  6. Do woka wlewamy przygotowany wcześniej sos i dodajemy starty imbir. Całość doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy ok. 2 minut ciągle mieszając.
  7. Dodajemy cebulę, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 3 minut.
  8. Dodajemy wołowinę, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5-6 minut.
  9. Nasz gyudon jest gotowy 🙂 .
  10. Gorący ryż rozkładamy do miseczek. Na wierzchu układamy sowitą porcję mięska z sosem.
  11. Serwujemy z imbirem beni shoga, zieloną cebulką i odrobiną shichimi togarashi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.