Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Grillowany kurczak Gai Yang

Nie wiem jak Wy, ale ja już czuję powiew wiosny i nie mogę się doczekać, żeby wytargać grilla i upichcić coś na świeżym powietrzu. Dziś podam Wam przepis na totalny klasyk ulicznej tajskiej garkuchni – grillowanego kurczaka Gai Yang. Z pozoru mogłoby się wydawać, że to zwykły ugrillowany kurak, ale nie…nie…nie…to totalna petarda, spróbujecie raz i amen, ten smak pozostanie z Wami do końca życia. Jak zwykle sekret tkwi w szczegółach, w tym przypadku w marynacie i odświeżającym, pikantnym dipie nam jim jaew, bez którego danie to nie miałoby racji bytu.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 tuszki kurczaka (1-1,5 kg każda)
  • 5 główek czosnku
  • 8 pałek trawy cytrynowej
  • 50g świeżych korzonków kolendry wraz z łodygami
  • 1 czubata łyżka cukru palmowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki słodkiego tajskiego sosu sojowego lub sosu kecap manis
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki wodySkładniki na dip nam jim jaew:
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 1 czubata łyżka cukru palmowego
  • 1 czubata łyżka suszonej papryki chili w płatkach
  • 1 czubata łyżka tajskiego ryżu kleistego
  • 2 łyżki przecieru z tamaryndowca
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 150ml przegotowanej, wystudzonej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Białe części trawy cytrynowej grubo siekamy, resztę odrzucamy.
  2. Korzonki kolendry grubo siekamy.
  3. Czosnek obieramy.
  4. W głębokim naczyniu do blendowania umieszczamy czosnek, posiekaną trawę cytrynową, korzeń kolendry i 3 łyżki wody. Całość blendujemy na gładką masę.
  5. W miseczce łączymy ze sobą zblendowaną wcześniej masę, cukier palmowy, pieprz, sos rybny, sos kecap manis i jasny sos sojowy.
  6. Z tuszek wykrawamy szyjki i kuperki 🙂 .
  7. Tuszki kurczaków dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  8. Ryż kleisty prażymy na suchej patelni na złoty kolor, a następnie ucieramy w moździerzu.
  9. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą cukier palmowy, utarty ryż, płatki chili, posiekaną szalotkę, posiekaną kolendrę, przecier tamaryndowy, sos rybny, sok z limonki i wodę. Odstawiamy do lodówki. Jeśli mogę coś poradzić to przygotujcie sobie ten sosik bezpośrednio przed podaniem (cały myk polega na tym, żeby ryż nie nasiąkł za bardzo i pozostał chrupki).
  10. Kurczaka spinamy patyczkami jak poniżej. Tajowie używają patyczków bambusowych, ale z racji tego że to towar deficytowy 😉 ja użyłem oskórowanych, świeżych gałązek leszczyny.
  11. Kurczaka grillujemy ok. 40 minut, polewając co jakiś czas pozostałym z marynaty sokiem i pamiętając o częstym przewracaniu mięska.
  12. Ugrillowane mięsko kroimy na grube kęsy.
  13. Serwujemy z przygotowanym wcześniej dipem nam jim jaew. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.