Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indonezyjska

Grillowane żeberka wieprzowe po Balijsku

Czy lubicie grillowane żeberka wieprzowe??? Głupie pytanie, pewnie, że lubicie   🙂 !!! Najlepsze, jakie przyszło mi zjeść znalazłem na Bali w miasteczku Ubud.
Namiętnie przeglądając TripAdvisor-a w poszukiwaniu czegoś wymyślnego na obiad, natrafiłem na knajpkę Naughty Nuri’s Warung and Grill, znaną wszystkim pożeraczom
żeberek na Bali z najlepszego BBQ. Kto będzie w tych rejonach, serdecznie zachęcam do odwiedzin…a tym którzy preferują domowe, kuchenne zacisze polecam poniższy przepis. Jak zawsze będzie pysznie, aromatycznie i kolorowo. Zapraszam !!!

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1.5 – 2 kg żeberek wieprzowych
  • 4 pałki trawy cytrynowej
  • 5cm świeżego korzenia galangalu
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 pikantne papryczki bananowe
  • garść świeżych tajskich papryczek chili
  • 1 główka czosnku czosnku
  • 2 szalotki 
  • 2 plastry świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • 4 listki laurowe
  • 6 suszonych listków kaffiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego galangalu
  • 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki indonezyjskiej pasty krewetkowej
  • 4 łyżki indonezyjskiego sosu kecap manis

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W dużym garnku umieszczamy żeberka, dodajemy 2 pałki trawy cytrynowej, połowę galangalu, połowę imbiru, 1 szalotkę, 0,5 główki czosnku, listki laurowe, listki kaffiru, ziarna kolendry i czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Całość zalewamy 2 litrami wody.
  2. Żeberka gotujemy pod przykryciem 0k. 20 minut. Wyjmujemy z  garnka i odstawiamy na bok do schłodzenia.
  3. Pozostały galangal, imbir i trawę cytrynową oraz 1/4 główki czosnku i połówkę szalotki grubo siekamy.
  4. Posiekane składniki umieszczamy w naczyniu do blendowania, dodajemy mielony galangal, kurkumę, kolendrę, czarny pieprz, 0.5 łyżeczki soli, 0.5 łyżeczki cukru i 4 łyżki sosu kecap manis. Wszystko blendujemy na gładka pastę.
  5. Żeberka dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  6. Teraz przygotujemy sobie indonezyjski sos sambal. Pomidorki koktajlowe, papryczki, 1/4 główki czosnku i szalotkę grubo siekamy.
  7. Posiekane składniki podsmażamy przez 5 minut na 2 łyżkach oleju od czasu do czasu mieszając.
  8. Podsmażone warzywa umieszczamy w naczyniu do blendowania. Dodajemy pastę krewetkową, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru i sok z połówki limonki. Wszystko blendujemy na gładką pastę.
  9. Do naszego sosu dodajemy pokrojoną w kostkę limonkę ze skórką i wszystko dokładnie mieszamy.
  10. Żeberka grillujemy po 10 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując pozostałą spod mięska marynatą.
  11. A oto moja propozycja podania, mam nadzieję że będzie smakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.