
Grillowane udka z kurczaka w stylu koreańskim
Dziś zdradzę Wam mój autorski przepis na grillowane kąski z kurczaka w stylu koreańskim. Jako mięska użyłem udek z kurczaka, ale myślę, że podudzia czy skrzydełka również dobrze tu zagrają.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 1kg udek kurczaka ze skórą (pałki lub skrzydełka też będą ok)
- 2 łyżki pasty gochujang
- 3 łyżki soku z kimchi
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 0.5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0.5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W miseczce łączymy ze sobą pastę gochujang, sok z kimchi, sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy, cukier, pieprz, imbir i czosnek.
- W dużej misce umieszczamy udka kurczaka, wlewamy marynatę i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
- Mięsko grillujemy ok.15 minut pamiętając o częstym przewracaniu.
- Serwujemy posypane prażonymi ziarnami sezamu.

