Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Grillowane udka z kurczaka w stylu koreańskim

Dziś zdradzę Wam mój autorski przepis na grillowane kąski z kurczaka w stylu koreańskim. Jako mięska użyłem udek z kurczaka, ale myślę, że podudzia czy skrzydełka również dobrze tu zagrają.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1kg udek kurczaka ze skórą (pałki lub skrzydełka też będą ok)
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 3 łyżki soku z kimchi
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 0.5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 0.5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W miseczce łączymy ze sobą pastę gochujang, sok z kimchi, sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy, cukier, pieprz, imbir i czosnek.
  2. W dużej misce umieszczamy udka kurczaka, wlewamy marynatę i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  3. Mięsko grillujemy ok.15 minut pamiętając o częstym przewracaniu.
  4. Serwujemy posypane prażonymi ziarnami sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.