Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Grillowana karkówka w stylu koreańskim

Ponieważ sezon grillowy mamy w pełni, podaję oryginalny sposób na przyrządzenie przepysznej karkówki, inspirowany koreańskim barbecue. Jestem pewien że danie zrobi furorę na niejednej posiadówce w ogrodzie. Zapomnijcie o kiełbasie, kaszance czy innych wynalazkach i spróbujcie tego…

Porcja dla 5 osób.

SKŁADNIKI:

  • 5 kotletów z karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki koreańskiej pasty ssamjang
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego (w zastępstwie syrop z agawy lub miód)
  • 0.5 łyżeczki oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu sojowego lub sosu kecap manis
  • 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Do podania:

  • 5 arkuszy glonów nori
  • 200g kimchi
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
  • 5 łyżek pasty ssamjang

Zanim przejdziemy do przepisu, chciałbym jeszcze napisać  kilka słów o składniku, którego użyjemy dzisiaj po raz pierwszy, a mianowicie o paście ssamjang. Jest ona mieszanką dwóch past: gochujang i doenjang. Tą pierwszą znamy już z przepisu na bokkeumbap. Drugiej użyjemy w niedalekiej przyszłości do przygotowania przepysznego koreańskiego gulaszu. Pasta ssamjang coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych, szczególnie podczas tzw. tygodnia kuchni azjatyckiej 😉 . To prawdziwa bomba umami,  Koreańczycy używają jej namiętnie jako dipu do potraw grillowanych, kanapek, ryżu, makaronu…

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą: 2 łyżki pasty ssamjang, 1 łyżkę pasty imbirowo-czosnkowej, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżkę syropu kukurydzianego, 1 łyżkę tajskiego sosu sojowego, 1 łyżkę sosu worcestershire, pół łyżeczki oleju sezamowego.
  2. Przygotowaną marynatę dokładnie wcieramy w mięsko. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  3. Mięso grillujemy pamiętając o częstym przewracaniu (marynata zawiera słodki syrop, więc szybko będzie się karmelizować i przypalać).

Finito 🙂 . Karkóweczka gotowa do konsumpcji. Można ją wszamać solo, ale zachęcam do wypróbowania poniższego patentu na podanie:

  1. Na liściu sałaty układamy przycięty arkusz nori.
  2. Na nori układamy cienką warstwę ryżu.
  3. Ryż smarujemy pastą ssamjang.
  4. Układamy pokrojone w paski mięsko.
  5. Całość przykrywamy warstwą posiekanego kimchi.
  6. Zawijamy w rulon.
  7. Smacznego !!! 😛 😛 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *