Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Godeungeo gui (Grillowana makrela w stylu koreańskim)

Wiosna i sezon grillowy już tuż tuż 🙂 , więc w najbliższym czasie będę Was atakował wymyślnymi przepisami na pychotkowe, domowe BBQ.  Dziś mega szybki przepis na przepyszną, grillowaną makrelę w stylu koreańskim – Godeungeo gui (고등어 구아).

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 tuszki makreli bez głowy
  • 1 mała rzodkiew
  • 3cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mirinu
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego (ja użyłem syropu z agawy)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rzodkiew ścieramy na drobnej tarce, następnie przy użyciu np. gazy wyciskamy sok, resztę odrzucamy.
  2. Sposobem jak powyżej wyciskamy sok z imbiru.
  3. Makrele przekrawamy wzdłuż kręgosłupa, tak żeby nie uszkodzić skóry.
  4. Przekrojone tuszki umieszczamy w brytfance, dodajemy pół łyżeczki soli  i zalewamy sokiem z rzodkwi, sokiem z imbiru, mirinem, syropem i sokiem z limonki. Zalewę dokładnie wcieramy w ryby. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  5. Zamarynowana makrele osuszamy ręcznikiem papierowym. 
  6. Oprószamy solą i pieprzem.
  7. Grillujemy, pamiętając o częstym odwracaniu.
  8. A oto moja propozycja podania z ryżem, kimchi z rzodkwi (kkakdugi) i marynowaną rzodkwią oshinko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.