Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Eomuk Guk (koreańska zupa z ciasteczkami rybnymi)

Eomuk Guk to kolejna koreańska wariacja z wykorzystaniem płaskich ciastek rybnych eomuk (odeng). Danie to spotkacie praktycznie na każdym koreańskim streetfoodzie. Zamawiając eomuk guk, dostaniecie kubeczek aromatycznego rybnego rosołku z kawałkami rozgotowanej rzodkwi moo i wkładką w postaci zwiniętego w harmonijkę i nabitego ta patyk ciasteczka rybnego eomuk. Zupka ta jest namiętnie spożywana przez Koreańczyków w chłodniejsze dni, wtedy to jak  grzyby po deszczu spotkacie na ulicy ludzi ściskających w dłoniach eomuk guk (nie dość, że można się rozgrzać od środka to jeszcze ogrzać przy tym łapki 🙂 ).

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 8 arkuszy ciasta rybnego odeng
  • 1 średniej wielkości rzodkiew daikon
  • 1 mała cebula
  • 4 dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 15×15 cm arkusz kombu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki bulionu rybnego dashi w proszku
  • 1,5 litra wody
  • patyczki do szaszłyków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W garnku umieszczamy pokrojoną w półtalarki rzodkiew, cebulę, czosnek, kombu i dashi. Wszystko zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut.
  2. Po 5 minutach wyławiamy kombu, garnek przykrywamy i wszystko gotujemy jeszcze 15 minut.
  3. Bulion przecedzamy. Z pozostałych składników zachowujemy tylko rzodkiew, cebulę i czosnek odrzucamy.
  4. Ciastka rybne składamy w harmonijkę na 3, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków jak poniżej.
  5. W szerokim rondlu umieszczamy ugotowaną rzodkiew, cukier, sól i pieprz. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i sos sojowy. Zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 5 minut.
  6. Dodajemy ciasteczka rybne. Rozkładamy je w rondlu w taki sposób, żeby jak najbardziej były zanurzone w bulionie. Ciasteczka obgotowujemy ok. 3 minut z każdej strony.
  7. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.