Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Edamame

Dziś najkrótszy wpis w historii mojego bloga 😛 . Pokaże Wam jak prawidłowo przygotować i zaserwować fasolkę edamame, ulubioną japońską zagrychę do piwa…

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram soi edamame (świeża lub mrożona)
  • woda z lodem
  • grubo mielona sól morska
  • browarek japoński (Asahi, Sapporo, Kirin…do wyboru), ilość dowolna 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Edamame wrzucamy na gotującą się wodę. Jeżeli mamy wersję świeżą gotujemy 6 minut, w przypadku mrożonej będą to 3 minuty.
  2. Następnie fasolka ląduje w wodzie z lodem.
  3. Odsączamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Przekładamy do miski lub na talerz  i opruszamy grubo mieloną solą morską.
  4. Chrupiemy i popijamy browarkiem 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.