
Edamame
Dziś najkrótszy wpis w historii mojego bloga 😛 . Pokaże Wam jak prawidłowo przygotować i zaserwować fasolkę edamame, ulubioną japońską zagrychę do piwa…
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 1 kilogram soi edamame (świeża lub mrożona)
- woda z lodem
- grubo mielona sól morska
- browarek japoński (Asahi, Sapporo, Kirin…do wyboru), ilość dowolna 🙂
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Edamame wrzucamy na gotującą się wodę. Jeżeli mamy wersję świeżą gotujemy 6 minut, w przypadku mrożonej będą to 3 minuty.
- Następnie fasolka ląduje w wodzie z lodem.
- Odsączamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Przekładamy do miski lub na talerz i opruszamy grubo mieloną solą morską.
- Chrupiemy i popijamy browarkiem 🙂 .

