
Devilled chicken
Lankijska wersja “diabelskiego” kurczaka. Ulubione danie mieszkańców Sri Lanki, szczególnie podczas wieczornych spotkań przy piwku. Mamy tu świeże zielone chili, czerwone chili w płatkach i w proszku oraz czarny pieprz, szykujcie się na to że będzie piekło …
Porcja dla 3-4 osób .
SKŁADNIKI:
- 500g filetów z udek kurczaka pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 2 twarde pomidory
- 4 papryczki bananowe
- 2 zielone papryczki chili
- 1 czerwona cebula
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 łyżeczka kory cynamonowej, pokruszonej na małe kawałki
- 2 łyżeczki grubo pokruszonej papryczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka suszonych liści pandanu
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chili
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (bez problemu nadaje się również skrobia ziemniaczana lub z tapioki)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wrzucamy kurczaka, dodajemy sok z połówki limonki, pół łyżeczki soli, sproszkowaną paprykę chili, czarny pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki na 30min.
- Przygotowujemy sos. Do małej miseczki wlewamy ketchup, dodajemy cukier, pół łyżeczki soli, sos sojowy oraz sok z połówki limonki. Wszystko dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.
- Imbir i czosnek drobno siekamy.
- Papryczki bananowe i zielone chili kroimy na 1cm kawałki.
- Pomidory i cebulę kroimy na 3 cm kawałki.
- W głębokim rondlu rozgrzewamy szklankę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy 2-3 min. aż się przyrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Skrobie kukurydzianą rozrabiamy z 3 łyżkami wody. Odstawiamy na bok.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy imbir, czosnek, grubo pokruszone czerwone chili, cynamon i liście pandanu.
- Wszystko przesmażamy 2 min. cały czas mieszając.
- Wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy kurkumę. wszystko podsmażamy ok. 1 minuty ciągle mieszając.
- Dodajemy paprykę, cebulę, 2 łyżki wody. Wszystko podsmażamy 2 min.
- Do woka wsypujemy kurczaka, wlewamy mieszankę skrobi z wodą, całość smażymy 1-2 min. ciągle mieszając.
- Na koniec dodajemy pomidory, wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Smacznego 🙂


2 komentarze
Fanka
Apetycznie wygląda, aż chce się zjeść
Wierny degustator
Hmmm cóż napisać aby nie być posądzonym o stronniczość…
Prawdę i tylko prawdę 😉
Jako żona, pierwszy degustator i tester POLECAM !!!
Wszystkie dania ukazane na tym blogu ucieszyły moje kubki smakowe ;), więc śmiało woki w dłoń 🙂