Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Lankijska

Devilled chicken

Lankijska wersja “diabelskiego” kurczaka. Ulubione danie mieszkańców Sri Lanki, szczególnie podczas wieczornych spotkań przy piwku. Mamy tu świeże zielone chili, czerwone chili w płatkach i w proszku oraz czarny pieprz, szykujcie się, bo będzie piekło…

Porcja dla 3-4  osób .

SKŁADNIKI:

  • 500g  filetów z udek kurczaka pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 2 twarde pomidory
  • 4 papryczki bananowe
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka kory cynamonowej, pokruszonej na małe kawałki
  • 2 łyżeczki grubo pokruszonych papryczek chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonych liści pandanu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chili
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej ( ziemniaczana lub z tapioki też będzie ok)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski wrzucamy kurczaka, dodajemy sok z połówki limonki, pół łyżeczki soli, sproszkowaną paprykę chili i czarny pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30min.
  2. Przygotowujemy sos. Do małej miseczki wlewamy ketchup, dodajemy cukier, pół łyżeczki soli, sos sojowy oraz sok z połówki limonki. Wszystko dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.
  3. Imbir i czosnek drobno siekamy.
  4. Papryczki bananowe i zielone chili kroimy na 1cm kawałki.
  5. Pomidory i cebulę kroimy na 3 cm kawałki.
  6. W głębokim rondlu rozgrzewamy szklankę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy 2-3 min. aż się przyrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  7. Skrobie kukurydzianą rozrabiamy z 3 łyżkami wody. Odstawiamy na bok.
  8. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy imbir, czosnek, grubo pokruszone czerwone chili, cynamon i liście pandanu. Wszystko przesmażamy 2 min. cały czas mieszając.
  9. Wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy kurkumę. Wszystko podsmażamy ok. 1 minuty ciągle mieszając.
  10. Dodajemy paprykę, cebulę, 2 łyżki wody. Wszystko podsmażamy 2 min.
  11. Wrzucamy kurczaka, wlewamy mieszankę skrobi z wodą, całość smażymy 1-2 min. ciągle mieszając.
  12. Na koniec dodajemy pomidory, wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  13. Smacznego 🙂

2 komentarze

  • Wierny degustator

    Hmmm cóż napisać aby nie być posądzonym o stronniczość…
    Prawdę i tylko prawdę 😉
    Jako żona, pierwszy degustator i tester POLECAM !!!
    Wszystkie dania ukazane na tym blogu ucieszyły moje kubki smakowe ;), więc śmiało woki w dłoń 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *