Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Lankijska

Devilled chicken

Lankijska wersja “diabelskiego” kurczaka. Ulubione danie mieszkańców Sri Lanki, szczególnie podczas wieczornych spotkań przy piwku. Mamy tu świeże zielone chili, czerwone chili w płatkach i w proszku oraz czarny pieprz, szykujcie się na to że będzie piekło …

Porcja dla 3-4  osób .

SKŁADNIKI:

  • 500g  filetów z udek kurczaka pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 2 twarde pomidory
  • 4 papryczki bananowe
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka kory cynamonowej, pokruszonej na małe kawałki
  • 2 łyżeczki grubo pokruszonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonych liści pandanu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chili
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (bez problemu nadaje się również skrobia ziemniaczana lub z tapioki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski wrzucamy kurczaka, dodajemy sok z połówki limonki, pół łyżeczki soli, sproszkowaną paprykę chili, czarny pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki na 30min.
  2. Przygotowujemy sos. Do małej miseczki wlewamy ketchup, dodajemy cukier, pół łyżeczki soli, sos sojowy oraz sok z połówki limonki. Wszystko dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.
  3. Imbir i czosnek drobno siekamy.
  4. Papryczki bananowe i zielone chili kroimy na 1cm kawałki.
  5. Pomidory i cebulę kroimy na 3 cm kawałki.
  6. W głębokim rondlu rozgrzewamy szklankę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy 2-3 min. aż się przyrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  7. Skrobie kukurydzianą rozrabiamy z 3 łyżkami wody. Odstawiamy na bok.
  8. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy imbir, czosnek, grubo pokruszone czerwone chili, cynamon i liście pandanu.
  9. Wszystko przesmażamy 2 min. cały czas mieszając.
  10. Wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy kurkumę. wszystko podsmażamy ok. 1 minuty ciągle mieszając.
  11. Dodajemy paprykę, cebulę, 2 łyżki wody. Wszystko podsmażamy 2 min.
  12. Do woka wsypujemy kurczaka, wlewamy mieszankę skrobi z wodą, całość smażymy 1-2 min. ciągle mieszając.
  13. Na koniec dodajemy pomidory, wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  14. Smacznego 🙂

2 komentarze

  • Wierny degustator

    Hmmm cóż napisać aby nie być posądzonym o stronniczość…
    Prawdę i tylko prawdę 😉
    Jako żona, pierwszy degustator i tester POLECAM !!!
    Wszystkie dania ukazane na tym blogu ucieszyły moje kubki smakowe ;), więc śmiało woki w dłoń 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *