Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

DAK DORI TANG (Pikantny gulasz z kurczaka)

Dziś tradycyjna, jednogarnkowa koreańska potrawa Dak Dori Tang, czyli pikantny gulasz z kurczaka i warzyw. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebowali ddukbaegi (tradycyjne kamienne naczynie do gotowania i serwowania potraw), żeliwnej miseczki (tą właśnie opcję wybrałem). Ostatecznie potrawę możemy przygotować w klasycznym rondlu lub garnku, a później przełożyć do miseczki.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 4 pałki (podudzia) z kurczaka
  • 6 małych ziemniaków w skórkach (ddokładnie wyszorowanych)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 świeże zielone papryczki chili
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 150g koreańskiego makaronu z batatów
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego, świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka sproszkowanego gochugaru
  • pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą czosnek, imbir, cukier, gochugaru, pieprz, olej sezamowy, jasny i ciemny sos sojowy.
  2. Ziemniaki kroimy w grube plastry, marchew w grube talarki, cebulę w pióra a chili na drobne kawałki.
  3. Makaron zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok. 10 minut.
  4. Pałeczki z kurczaka podpiekamy na łyżce oleju na złoty kolor.
  5. W ddukbaegi  lub żeliwnej misce umieszczamy połowę porcji ziemniaków, marchwi i pałek z kurczaka. Zalewamy połową przygotowanego wcześniej sosu przyprawowego i połową szklanki wody.
  6. Naczynie przykrywamy. Wszystko dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  7. Dodajemy połowę porcji makaronu, cebuli i chili. Naczynie przykrywamy i wszystko dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
  8. A oto efekt naszych zmagań. Życzę smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.