Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Czerwone curry z kurczakiem i ananasem

Jak mówi stare tajskie przysłowie – dzień bez curry to dzień stracony 🙂 . Dziś przygotujemy czerwone, średnio pikantne curry z kurczakiem i ananasem…

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 800g polędwiczek z piersi kurczaka
  • połówka świeżego ananasa
  • 8 minikolb kukurydzy
  • garść świeżego groszku cukrowego
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchew
  • 1 limonka
  • 4 świeże tajskie papryczki chili
  • 8 świeżych listków limonki kaffir
  • pęczek bazylii tajskiej
  • 50g marynowanych młodych pędów bambusa
  • 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 1 łyżka azjatyckiego bulionu z kurczaka w proszku
  • 1 łyżka pokruszonego cukru palmowego
  • 400ml śmietanki kokosowej
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki przecieru z tamaryndowca
  • 0.5 litra wody
  • 1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cebulę grubo siekamy, marchew kroimy w talarki.
  2. Kukurydzę i groszek przekrawamy na pół.
  3. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę,
  4. Polędwiczki kroimy na kawałki wielkości kęsa.
  5. Pastę curry podsmażamy na łyżce oleju aż zacznie wydzielać intensywny aromat.
  6. Dodajemy śmietankę kokosową i całość gotujemy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Wrzucamy mięso, cebulę, kukurydzę, marchew i listki kaffiru. Dodajemy bulion drobiowy i całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i wszystko gotujemy ok. 10 minut.
  8. Dodajemy cukier, przecier tamaryndowy i sos rybny. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut.
  9. Dodajemy ananasa, groszek cukrowy, pędy bambusa, bazylię i sok z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
  10. Gotowe!!! Serwujemy z miseczką ryżu jaśminowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.