
Czerwone curry z kurczakiem i ananasem
Jak mówi stare tajskie przysłowie – dzień bez curry to dzień stracony 🙂 . Dziś przygotujemy czerwone, średnio pikantne curry z kurczakiem i ananasem…
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 800g polędwiczek z piersi kurczaka
- połówka świeżego ananasa
- 8 minikolb kukurydzy
- garść świeżego groszku cukrowego
- 1 mała cebula
- 1 mała marchew
- 1 limonka
- 4 świeże tajskie papryczki chili
- 8 świeżych listków limonki kaffir
- pęczek bazylii tajskiej
- 50g marynowanych młodych pędów bambusa
- 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
- 1 łyżka azjatyckiego bulionu z kurczaka w proszku
- 1 łyżka pokruszonego cukru palmowego
- 400ml śmietanki kokosowej
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki przecieru z tamaryndowca
- 0.5 litra wody
- 1 łyżka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cebulę grubo siekamy, marchew kroimy w talarki.
- Kukurydzę i groszek przekrawamy na pół.
- Ananasa obieramy i kroimy w kostkę,
- Polędwiczki kroimy na kawałki wielkości kęsa.
- Pastę curry podsmażamy na łyżce oleju aż zacznie wydzielać intensywny aromat.
- Dodajemy śmietankę kokosową i całość gotujemy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Wrzucamy mięso, cebulę, kukurydzę, marchew i listki kaffiru. Dodajemy bulion drobiowy i całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i wszystko gotujemy ok. 10 minut.
- Dodajemy cukier, przecier tamaryndowy i sos rybny. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut.
- Dodajemy ananasa, groszek cukrowy, pędy bambusa, bazylię i sok z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
- Gotowe!!! Serwujemy z miseczką ryżu jaśminowego.

