Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Curry Udon Soup

Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi wciągać japońskiego udonu… Dziś w kolejnej odsłonie – w zupce curry z mięskiem kurczaka, grzybkami shimei i warzywkami. Wierzcie mi, taka micha napełni wasze brzusie i doda energii na cały dzionek 😛 .

Porcja dla 3 osób.

SKŁADNIKI:

  • 400g karkówki wołowej
  • 3 opakowania świeżego makaronu udon
  • pęczek białych grzybków shimei
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona w pióra
  • 1 średniej wielkości marchew pokrojona w zapałkę
  • 2 dymki
  • 100g japońskiego curry w bloczkach (poziom ostrości wedle gustu)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bulionu rybnego dashi w proszku
  • 1,5 litra wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki, grubości ok.1mm (żeby ułatwić zadanie mięsko powinno być na wpół zamrożone).
  2. Mięso układamy na sitku i przelewamy wrzątkiem, następnie odcedzamy.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, przelewamy pod bieżącą wodą, odcedzamy i rozkładamy do miseczek.
  4. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięsko i smażymy ok.3 minut cały czas mieszając.
  5. Wrzucamy grzybki shimei, marchew i cebulę. Wszystko smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając.
  6. Wlewamy 1,5 litra wody, w której wcześniej rozpuściliśmy 1 łyżeczkę bulionu dashi. Dodajemy bloczki curry. Całość doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Dodajemy cukier, sos sojowy i mirin. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minutki.
  8. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.