Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Tajska

Curry Massaman

Curry Massaman to jedna z łagodniejszych odmian curry, uwierzcie mi, Tajowie potrafią zaskoczyć poziomem ostrości. Mamy tu do czynienia z kuchnią fusion, gdzie oprócz składników typowych dla kuchni tajskiej jak mleko kokosowe, sos rybny, trawa cytrynowa, galangal, kaffir czy tamarynd znajdziemy dodatki charakterystyczne dla kuchni muzułmańskiej i  indyjskiej takie jak ziemniaki, kardamon, kumin, fennel, anyż czy cynamon. Słowo massaman pochodzi od słowa mosalman czyli muzułmański, a wiec curry massaman to po prostu muzułmańskie curry.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg wołowiny (0.5 kg łopatki wołowej + 0.5 kg udźca wołowego )
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 0.5 litra bulionu drobiowego
  • 5 średniej wielkości ziemniaków (jeśli ktoś lubi to może użyć batatów )
  • 5 szalotek
  • 1 dymka
  • 3 czerwone tajskie papryczki chili
  • 4 łyżki dobrej jakości czerwonej tajskiej pasty chili
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki przecieru tamaryndowego
  • 1 łyżka niesolonych, uprażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka pokruszonego cukru palmowego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 cm pokruszonej kory cynamonowej
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki nasion kuminu
  • 0.5 łyżeczki nasion fennelu
  • 6 goździków
  • 5 owoców zielonego kardamonu
  • 1 owoc czarnego kardamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Szalotki obieramy z łupin i pozostawiamy w całości.
  2. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, pozostawiamy w skórkach, kroimy w ćwiartki.
  3. Na suchej patelni prażymy cynamon, kolendrę, goździki, kumin i fennel. Wystudzone przyprawy mielimy w młynku na drobny proszek.
  4. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą 4 łyżki czerwonej pasty curry z mieszanką przypraw.
  5. Pastę przyprawową podsmażamy w woku  na 1 łyżeczce oleju aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
  6. Dodajemy  2 puszki mleka kokosowego. Skręcamy ogień. Pastę łączymy z mleczkiem energicznie mieszając.
  7. Do woka wrzucamy mięso, anyż oraz zielony i czarny kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 50 min. aż część płynu odparuje.
  8. Do woka wrzucamy ziemniaki, szalotki i cukier palmowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
  9. Dodajemy pastę tamaryndową i ostatni raz wszystko dokładnie mieszamy.
  10. Nasze muzułmańskie curry jest gotowe. Serwujemy posypane pokruszonymi orzeszkami,  drobno posiekanym chili i dymką oraz miseczką ryżu jaśminowego. Życzę SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *