
Curry Katsu
Jakiś czas temu podawałem przepis na kotlet schabowy w stylu japońskim – Tonkastu. Dzisiaj pokażę wam jak go troszkę podrasować żeby był jeszcze smaczniejszy 🙂 . Przygotujemy Curry Katsu – kotlecik z japońskim curry i ryżem.
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 4 rozbite kotlety wieprzowe
- 200g japońskiego curry w bloczkach (poziom ostrości według uznania)
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 1 mała marchew
- pół średniej wielkości cebuli
- pół szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- 2 świeże jaja
- 4 łyżki czerwonego imbiru beni shoga
- 2 szklanki ryżu krótkoziarnistego
- 2 szklanki panierki panko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka bulionu rybnego dashi w proszku
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1,2 litra wody
- olej do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę warzywa. Wszystko przesmażamy ok. 2 minut ciągle mieszając.
- Dodajemy kostki curry, dashi i cukier. Całość zalewamy 1 litrem wody. Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy ok. 10 miut od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy zielony groszek i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut.
- Z szklanki wody, mąki, soli i pieprzu przygotowujemy rzadkie ciasto.
- Kotlety zanurzamy w cieście a następnie dokładnie obtaczamy w panko.
- Mięsko smażymy na złoto z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu i kroimy w 1,5 -2 cm paski.
- A tak prezentuje się mój talerz. Mam nadzieję że się podoba i będzie smakowało 🙂 .

