Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Japońska

Curry Katsu

Jakiś czas temu podawałem przepis na kotlet schabowy w stylu japońskim – Tonkastu. Dzisiaj pokażę wam jak go troszkę podrasować żeby był jeszcze smaczniejszy 🙂 . Przygotujemy Curry Katsu – kotlecik z japońskim curry i ryżem.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 4 rozbite kotlety wieprzowe
  • 200g japońskiego curry w bloczkach (poziom ostrości według uznania)
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 1 mała marchew
  • pół średniej wielkości cebuli
  • pół szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 2 świeże jaja
  • 4 łyżki czerwonego imbiru beni shoga
  • 2 szklanki ryżu krótkoziarnistego
  • 2 szklanki panierki panko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka bulionu rybnego dashi w proszku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1,2 litra wody
  • olej do głębokiego smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę warzywa. Wszystko przesmażamy ok. 2 minut ciągle mieszając.
  2. Dodajemy kostki curry, dashi i cukier. Całość zalewamy 1 litrem wody. Zawartość woka doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy ok. 10 miut od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodajemy zielony groszek i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut.
  4. Z szklanki wody, mąki, soli i pieprzu przygotowujemy rzadkie ciasto.
  5. Kotlety zanurzamy w cieście a następnie dokładnie obtaczamy w panko.
  6. Mięsko smażymy na złoto z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu i kroimy w 1,5 -2 cm paski.
  7. A tak prezentuje się mój talerz. Mam nadzieję że się podoba i będzie smakowało 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.