
Chao tom (Szaszłyki z krewetek na trzcinie cukrowej)
Jeśli planujecie domówkę ze znajomymi i zastanawiacie się czym ich zaskoczyć, zróbcie wietnamskie Chao Tom.
Szaszłyczki z pasty mięsno – krewetkowej na kawałku trzciny cukrowej usmażone lub ugrillowane to totalna petarda. Możecie je szamać solo, z ryżem albo zawinięte w liść sałaty ze słodko-pikantnym sosem. Nawet kawałek trzciny nie może się zmarnować :-), po zjedzeniu mięska Wietnamczycy przeżuwają kawałki trzciny, wysysając z nich sok 😛 .
Porcja dla 3 osób.
SKŁADNIKI:
- 0.5 kg surowych krewetek
- 300 g polędwiczek z piersi kurczaka
- 100 g słoniny wieprzowej
- 30cm kawałek trzciny cukrowej
- 2 dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 świeże jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka mielonego białego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu w proszku
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka miodu
- olej do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Krewetki obieramy, kurczaka i słoninę kroimy w grubą kostkę.
- W naczyniu do blendowania umieszczamy kurczaka, krewetki i słoninę. Dodajemy jajko, czosnek, dymkę, cukier, skrobię, bulion, pieprz, proszek do pieczenia, sos ostrygowy i miód. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę.
- Trzcinę kroimy na 6cm kawałki. Usuwamy zdrewniałą otoczkę i kroimy na patyczki grubości ok.1cm.
- Na desce do krojenia rozkładamy arkusz folii spożywczej i powlekamy go cienką warstwą oleju.
- Na każdy patyczek trzciny nakładamy ok.2 łyżek pasty krewetkowej, równomiernie oblepiamy z każdej strony, zawijamy folię i formujemy coś na kształt cukierka 🙂 .
- Nasze zawiniątka wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
- Wyjmujemy z zamrażarki, odwijamy folię i odstawiamy na 10 minut. Smażymy na złoto na głębokim oleju.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Serwujemy z ryżem jaśminowym i sosem słodko ostrym z dodatkiem posiekanej kolendry.

