Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Wietnamska

Chao tom (Szaszłyki z krewetek na trzcinie cukrowej)

Jeśli planujecie domówkę ze znajomymi i zastanawiacie się czym ich zaskoczyć, zróbcie wietnamskie Chao Tom.
Szaszłyczki z pasty mięsno – krewetkowej na kawałku trzciny cukrowej usmażone lub ugrillowane to totalna petarda. Możecie je szamać solo, z ryżem albo zawinięte w liść sałaty ze słodko-pikantnym sosem. Nawet kawałek trzciny nie może się zmarnować :-), po zjedzeniu mięska Wietnamczycy przeżuwają kawałki trzciny, wysysając z nich sok 😛 .

Porcja dla 3 osób.

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg surowych krewetek 
  • 300 g polędwiczek z piersi kurczaka
  • 100 g słoniny wieprzowej
  • 30cm kawałek trzciny cukrowej
  • 2 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeże jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu w proszku
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej do głębokiego smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Krewetki obieramy, kurczaka i słoninę kroimy w grubą kostkę.
  2. W naczyniu do blendowania umieszczamy kurczaka, krewetki i słoninę. Dodajemy jajko, czosnek, dymkę, cukier, skrobię, bulion, pieprz, proszek do pieczenia, sos ostrygowy i miód. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę.
  3. Trzcinę kroimy na  6cm kawałki. Usuwamy zdrewniałą otoczkę i kroimy na patyczki grubości ok.1cm.
  4. Na desce do krojenia rozkładamy arkusz folii spożywczej i powlekamy go cienką warstwą oleju.
  5. Na każdy patyczek trzciny nakładamy ok.2 łyżek pasty krewetkowej, równomiernie oblepiamy z każdej strony, zawijamy folię i formujemy coś na kształt cukierka 🙂 .
  6. Nasze zawiniątka wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
  7. Wyjmujemy z zamrażarki, odwijamy folię i odstawiamy na 10 minut. Smażymy na złoto na głębokim oleju.
  8. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  9. Serwujemy z ryżem jaśminowym i sosem słodko ostrym z dodatkiem posiekanej kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.