Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Indyjska

Butter chicken (Murgh Makhani)

Butter chicken (kurczak maślany), to obok tikka masali i kormy najpopularniejsze hinduskie danie typu curry. Przepisów na tę potrawę jest tyle ilu kucharzy, każdy przygotowuje ją na swój sposób. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów, od tych najprostszych bazujących na podstawowych składnikach kuchni hinduskiej po bardziej wyszukane gdzie spotkamy takie składniki jak mace, asafetydę, biały mak, mielone nasiona granatu itp. Wszystkie te przepisy mają jeden wspólny mianownik – marynowane w jogurcie mięso z piersi kurczaka. Poniżej dowiecie się, jak ze szczegółami, krok po kroku przygotować to wyśmienite, maślano-pomidorowe curry.

SKŁADNIKI:

  • 80 dag filetów z piersi kurczaka
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół cytryny
  • 150g jogurtu typu greckiego
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki ghee
  • 2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
  • 1 indyjski liść laurowy tej-patta
  • 1 łupina mace
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0.5 łyżeczki papryki kashmiri chili powder
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka rozdrobnionych suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • 1 łyżka świeżych lub suszonych liści curry
  • 6 orzechów nerkowca
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso z kurczaka kroimy w grubą kostkę.
  2. Cebulę kroimy w pióra.
  3. Do dużej miski wrzucamy mięso, dodajemy jogurt, łyżkę pasty imbirowo-czosnkowej, pieprz, sól, połowę porcji kurkumy, chili, kolendry, przyprawy garam masala, kuminu oraz sok z połówki cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  4. W woku roztapiamy łyżkę ghee. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoto brązowy kolor. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Masło w woku pozostawiamy.
  5. W głębokim naczyniu do blendowania umieszczamy wystudzoną cebulę, pomidory, orzeszki nerkowca, cukier oraz resztę papryki, kuminu, kolendry, kurkumy i garam masali. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  6. Na patelni rozgrzewamy łyżkę ghee. Wrzucamy zamarynowane mięso i podsmażamy na rumiano z obydwu stron.
  7. Do pozostałego w woku po smażeniu cebuli masła wlewamy zblendowaną wcześniej masę, dodajemy tej-patta i mace. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Liść tej-patta i mace odrzucamy.
  8. Do podsmażonej masy dodajemy masło, liście curry i śmietankę. Wszystko gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu ok.5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  9. Dodajemy mięso wraz z powstałym podczas smażenia sosem. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowe!!!
  10. Serwujemy wedle uznania. Ja podałem posypane kasuri methi z ryżem basmati i chapati 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.