Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Buchujeon – czyli koreańskie placuszki z krewetkami i szczypiorem czosnkowym

Bardzo popularna koreańska przekąska serwowana na śniadanie, obiad i kolację…

Porcja dla 1-2 osób (w zależności od apetytu 😉 ).

SKŁADNIKI:

  • ok. 20 łodyg młodego szczypioru czosnkowego
  • 2 świeże papryczki chili
  • 1 mała lub pół dużej cebuli
  • 250g surowych krewetek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren białego sezamu
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cebulę kroimy na grube kawałki.
  2. Paprykę chili siekamy na grube plasterki.
  3. Przygotowujemy sos do maczania. Do miseczki wrzucamy cebulę, chili, wlewamy sos sojowy, ocet, dodajemy cukier i ziarna sezamu.
  4. Całość dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści.
  5. Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ryżową i sól.
  6. Wlewamy wodę.
  7. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania rzadkiego ciasta.
  8. Szczypior czosnkowy kroimy na 8 centymetrowe kawałki.
  9. Na  patelni do pancake-ów rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.
  10. Układamy warstwę szczypioru, na wierzch kładziemy  3-4 krewetki.
  11. Wlewamy ok. 1 centymetrową warstwę ciasta.
  12. Placuszki smażymy  ok. 3 minut z każdej strony, od czasu do czasu energicznie potrząsając patelnią.
  13. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *