
Buchujeon (koreańskie placuszki z krewetkami i szczypiorem czosnkowym)
Bardzo popularna koreańska przekąska serwowana na śniadanie, obiad i kolację…
Porcja dla 1-2 osób (w zależności od apetytu 😉 ).
SKŁADNIKI:
- ok. 20 łodyg młodego szczypioru czosnkowego
- 2 świeże papryczki chili
- 1 mała lub pół dużej cebuli
- 250g surowych krewetek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka prażonych ziaren białego sezamu
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cebulę kroimy na grube kawałki.
- Paprykę chili siekamy na grube plasterki.
- Przygotowujemy sos do maczania. Do miseczki wrzucamy cebulę, chili, wlewamy sos sojowy, ocet, dodajemy cukier i ziarna sezamu. Całość dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści.
- Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ryżową i sól. Wlewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania rzadkiego ciasta.
- Szczypior czosnkowy kroimy na 8 centymetrowe kawałki.
- Na patelni do pancake-ów rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Układamy warstwę szczypioru, na wierzch kładziemy 3-4 krewetki.
- Wlewamy ok. 1 centymetrową warstwę ciasta.
- Placuszki smażymy ok. 3 minut z każdej strony, od czasu do czasu energicznie potrząsając patelnią.
- Smacznego 🙂

