Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Chińska

Boczek po Syczuańsku gotowany 3 razy

Dzisiaj zdradzę Wam mój autorski przepis na pikantny, rozpływający się w ustach niczym pianki marshmallow boczuś.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 800g mięsnego boczku pokrojonego w grubą kostkę
  • 4 plastry korzenia lotosu
  • 50g pędów bambusa w plastrach
  • 3 dymki
  • 1.5cm świeżego korzenia imbiru pokrojonego w plastry
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 laski cynamonu
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka czarnego chińskiego octu chinkiang
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 3 łyżki pasty doubanjiang
  • 1.2 litra wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W miseczce łączymy ze sobą szklankę wody, sos sojowy, ocet, olej sezamowy, cukier i pastę doubanjiang.
  2. Boczek obsmażamy na złoto z każdej strony.
  3. Do garnka wrzucamy boczek, 1 dymkę, imbir i 2 ząbki czosnku. Dodajemy łyżeczkę soli i całość zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
  4. Boczek odcedzamy, wywar i resztę składników odrzucamy.
  5. W żeliwnym półmisku układamy połowę porcji boczku, lotosu, pędów bambusa, dymki, cynamonu, anyżu, pieprzu syczuańskiego i 1 ząbek czosnku. Całość zalewamy połową przygotowanej wcześniej mikstury.
  6.  Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  7. Gotowe 🙂 . Serwujemy z ryżem jaśminowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.