Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Chińska

Boczek duszony na sposób chiński

Dzisiaj sprzedam Wam przepis na przepyszny, rozpływający się w ustach, długo gotowany boczuś w stylu orientalnym . W woku pojawi się również bardzo ciekawy składnik – ugotowane na twardo jaja przepiórcze. To nie żaden eksperyment, bowiem w kuchni azjatyckiej, ugotowane na twardo jajka bardzo często towarzyszą tłustym odmianom mięsa jak boczek, czy golonka. Oczywiście nie obejdzie się bez takich dodatków jak sos sojowy, anyż gwiazdkowy, kora cynamonowa, goździki czy lukrecja. Gwarantuję, że takie połączenie składników mile Was zaskoczy, a smaki okażą się istną uwerturą na Waszych jęzorkach. Gotujemy…

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1.5kg mięsnego boczku wieprzowego, pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
  • 14 przepiórczych jaj ugotowanych na twardo
  • 4 średniej wielkości kapustki pak choi
  • 2 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i pokrojonego w plastry
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 5cm kawałek kory cynamonowej
  • 1 plaster lukrecji
  • ok. 4x4cm kawałek ususzonej skórki pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka nasion pieprzu syczuańskiego
  • 1 płaska łyżeczka nasion fennelu
  • 8 goździków
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka azjatyckiego bulionu drobiowego w proszku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 litr wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Fennel, pieprz syczuański, anyż, goździki i ziarna pieprzu zawijamy w kawałek gazy jak na fotce poniżej. Możemy również użyć zaparzacza z łańcuszkiem do herbaty. Dzięki temu zabiegowi zaoszczędzimy czas na wyławianiu z sosu rozgotowanych przypraw.
  2. Skrobię ziemniaczaną łączymy z 4 łyżkami wody.
  3. Kapustki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół.
  4. W małej miseczce łączymy ze sobą cukier, jasny sos sojowy, ciemny sos sojowy, sos ostrygowy i bulion azjatycki.
  5. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy kostki boczku i obsmażamy na złoto z każdej strony.
  6. Do woka lub dużego rondla wrzucamy podsmażony boczek, zieloną cebulkę, czosnek, imbir, lukrecję, korę cynamonową, skórkę pomarańczową i gazik z przyprawami. Całość zalewamy mieszanką sosów i wodą, na koniec  dodajemy 1 łyżeczkę soli. Woka przykrywamy, zawartość doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny.
  7. Po godzinie gotowania odrzucamy wszystkie przyprawy.
  8. Do woka wrzucamy pokrojone pak choi-e. Kapustki blanszujemy ok. 5 minut, od czasu do czasu przewracając i polewając gorącym płynem. Wyjmujemy z woka i odstawiamy na bok.
  9. Do woka wrzucamy jajka, dodajemy olej sezamowy i rozrobioną z wodą skrobię. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na średnik ogniu ok. 5 min.
  10. Czyż nie wygląda apetycznie ??? 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.