Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Birmańska

Birmańska sałatka z zielonych pomidorów

Dziś troszkę się podtrujemy 🙂 . Przygotujemy birmańską sałatkę z zielonych pomidorów, a te jak wieść niesie-są trujące !!!. Oczywiście jest to nieprawdą, fakt faktem zielone pomidory zawierają tomatynę, związek, który w dużym stężeniu powoduje bóle głowy, nudności, stan podgorączkowy i biegunkę 🙂 . Jednak żeby uzyskać jeden z powyższych efektów, musielibyśmy przyjąć z 10 kg pomidorów. Najwięcej tomatyny i solaniny zawierają liście i łodygi pomidorów, a tych przecież jeść nie będziemy. Przemierzając Birmę, sam wielokrotnie zajadałem się tą sałatką i nie przypominam sobie, żebym zwijał się z bólu w męczarniach albo robił częste przystanki w krzakach 🙂 . Zielone pomidory posiadają lekko słodkawy, kwaśny i orzeźwiający smak a w połączeniu z poniższymi składnikami tworzą bardzo oryginalną przystawkę. Zapraszam wszystkich odważnych…

Porcja dla 3-4 osób.

SKŁADNIKI:

  • ok.10 sztuk średniej wielkości zielonych pomidorów
  • 4 sztuki średnio dojrzałych pomidorów
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka grubo mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu
  • 2 łyżki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Orzeszki ziemne podpiekamy na rozgrzanej ,suchej patelni aż dostana tzw. “piegów”, następnie kruszymy w moździerzu i odstawiamy na bok.
  2. Na patelni prażymy ziarna sezamu, następnie ucieramy w moździerzu.
  3. Czosnek siekamy na grube plasterki.
  4. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju. Następnie smażymy czosnek  na złoto-brązowy kolor (uważajcie, żeby wam oko nie uciekło, bo naprawdę bardzo łatwo zrobić węgiel 🙂 ). Odsączamy  i odstawiamy na bok. Oleju spod czosnku nie wylewamy.
  5. Cebulę kroimy w cienkie pół-krążki, następnie moczymy przez 3 minuty w letniej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki. Odsączamy i odstawiamy na bok.
  6. Pomidory (wszystkie zielone i 2 średnio dojrzałe) kroimy w średniej grubości plasterki.
  7. Resztę pomidorów pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grube pióra.
  8. Do dużej miski wrzucamy pomidory, szalotkę i posiekana kolendrę.
  9. Całość zalewamy olejem pozostałym po smażeniu czosnku,  dodajemy czosnek, utarty sezam, orzeszki, chili, cukier i sól.
  10. Wszystko dokładnie mieszamy.
  11. Serwujemy a w razie konieczności dzwonimy na pogotowie 🙂  🙂  🙂 .

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *