Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Birmańska

Birmańska sałatka z grillowanego bakłażana (Khayan Dhi Pope Thoke)

Dziś zdradzę wam recepturę na przepyszną birmańską sałatkę z pieczonego bakłażana – Khayan Dhi Pope Thoke.  Przepis zdobyłem podczas szkoły gotowania Pennywort Cooking Class w miasteczku Bagan. To właśnie tam, pod bacznym okiem przesympatycznej mistrzyni kuchni o imieniu May własnoręcznie przygotowałem to cudo. Sałatka wybornie smakuje z ryżem lub jako dodatek do bardziej wymyślnego posiłku.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 limonka
  • 2 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pokruszonych, niesolonych, podprażonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki usmażonych na złoto szalotek
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Bakłażany wrzucamy na rozżarzony węgiel drzewny. Pieczemy dokładnie z każdej strony (skórka powinna być delikatnie zwęglona a z bakłażanów powinien wypływać sok. Stopień wypieczenia możemy sprawdzić widelcem, powinien wchodzić w miąższ jak w pudding 🙂 ).
  2. Wystudzone bakłażany obieramy ze skórki.
  3. Szalotki, chili i czosnek drobno siekamy.
  4. W dużej misce umieszczamy bakłażany, dodajemy szalotki, chili, czosnek, cukier, olej sezamowy, sosy sojowy i rybny oraz sok z limonki.
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu widelca.
  6. Serwujemy posypane pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i smażoną szalotką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.