
Bibim Guksu
Spożywanie zimnych napojów w upalne dni to nic nadzwyczajnego, ale czy słyszeliście o chłodzeniu się, jedząc posiłki ??? i wcale nie mam tu na myśli lodów 😛 . Takie rzeczy tylko w Korei… Bibim kuksu to serwowana na zimno pikantna sałatka makaronowa, która obok Mul Naengmyeon (zupy z kostkami lodu) jest najczęściej spożywanym daniem w Korei w upalne dni.
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
- 400g makaronu pszennego somen
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 świeży ogórek
- 300g kimchi
- pół szklanki podpieczonych i pokruszonych glonów nori
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki pasty gochujang
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 4 łyżki soku z kimchi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy i odstawiamy do lodówki.
- Ogórka kroimy w cienką zapałkę.
- Kimchi drobno siekamy.
- W miseczce dokładnie łączymy ze sobą pastę gochujang, czosnek, cukier, pieprz, sok z kimchi, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Odstawiamy do lodówki.
- Dobrze schłodzony makaron umieszczamy w dużej misce, wlewamy przygotowany wcześniej sos i dodajemy 3/4 łyżki prażonego sezamu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Trzymamy w lodówce aż do momentu podania.
- Poniżej moja propozycja podania. Jak zawsze życzę smacznego 🙂 .

