Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Bibim Guksu

Spożywanie zimnych napojów w upalne dni to nic nadzwyczajnego, ale czy słyszeliście o chłodzeniu się, jedząc posiłki ??? i wcale nie mam tu na myśli lodów 😛 . Takie rzeczy tylko w Korei… Bibim kuksu to serwowana na zimno pikantna sałatka makaronowa, która obok Mul Naengmyeon (zupy z kostkami lodu) jest najczęściej spożywanym daniem w Korei w upalne dni.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 400g makaronu pszennego somen
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 świeży ogórek
  • 300g kimchi
  • pół szklanki podpieczonych i pokruszonych glonów nori
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 0.5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 4 łyżki soku z kimchi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy i odstawiamy do lodówki.
  2. Ogórka kroimy w cienką zapałkę.
  3. Kimchi drobno siekamy.
  4. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą pastę gochujang, czosnek, cukier, pieprz, sok z kimchi, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Odstawiamy do lodówki.
  5. Dobrze schłodzony makaron umieszczamy w dużej misce, wlewamy przygotowany wcześniej sos i dodajemy 3/4 łyżki prażonego sezamu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Trzymamy w lodówce aż do momentu podania.
  6. Poniżej moja propozycja podania. Jak zawsze życzę smacznego 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.