
Bao Zai Fan (Ryż z kurczakiem i grzybami zapiekany w żeliwnym garnku)
Bao Zai Fan, znane również jako chinese clay pot rice, gliniany ryż czy zapiekanka ryżowa – to bardzo popularne, jednogarnkowe danie kuchni kantońskiej. Miałem go okazję spróbować nie w Chinach, ale w stolicy Malezji – Kuala Lumpur 🙂 . Mój hostel znajdował się w dzielnicy China Town, przy znanej z wyśmienitego jedzenia ulicy Petaling Street. Do stoiska, gdzie chińska rodzina serwowała ten specjał miałem tak blisko, że gdybym się dobrze rozpędził po schodach w dół, to po glinianych garnuszkach niewiele by zostało 😛 . W oryginalnej wersji potrawa jest przyrządzana od początku do końca w specjalnym glinianym garnuszku z rączką, przypominającym rondel. Ja takiego naczynia nie posiadam, użyłem więc żeliwnego półmiska, który sprawdził się tu idealnie. W Bao Zai Fan nie znajdziemy jakichś wyszukanych składników, pomimo tego gwarantuję, że smak i efekt wizualny mile Was zaskoczy.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 600g mięsa z udek kurczaka pokrojonego w grubą kostkę
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 6 suszonych grzybków shitake, namoczonych i podgotowanych
- 2 świeże jajka
- 2 dymki
- 1 łyżka świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (kukurydziana lub z tapioki)
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki chińskiego wina shaoxing
- 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 8 łyżek wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Grzyby pozbawiamy twardych ogonków i przekrawamy na pół.
- Zieloną cebulkę drobno siekamy.
- Do miski wrzucamy mięso, imbir, cukier, sól, skrobię, łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego,1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżkę wina shaoxing i pół łyżeczki oleju sezamowego. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na 30 minut.
- W miseczce łączymy ze sobą 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżkę wina shaoxing, pół łyżeczki oleju sezamowego i 8 łyżek wody.
- Do żeliwnego lub glinianego półmiska/garnka wsypujemy 1 szklankę ryżu. Do naczynia wlewamy 3 szklanki wody i delikatnym ruchem dłoni płuczemy ziarenka ryżu, następnie wodę odlewamy (czynność tą powtarzamy 3 razy).
- Do naczynia wlewamy tyle wody, żeby wystawała ok. 1-1,5 cm ponad powierzchnię ryżu, naczynie przykrywamy. Ryż gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż całkowicie wchłonie wodę ale będzie wpół twardy.
- Na ryżu rozkładamy połowę porcji kurczaka i grzybów. Całość zalewamy połową przygotowanej wcześniej mieszanki sosów. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
- Na środku półmiska robimy delikatne wgłębienie, wbijamy 1 jajko, całość posypujemy zieloną cebulką i zapiekamy pod przykryciem ok. 3-4 minut.
- Powiedzcie że widok nie jest cudny…a jak smakuje…pyyyyyszota 😛 .
