Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Chińska

Bao Zai Fan (Ryż z kurczakiem i grzybami zapiekany w żeliwnym garnku)

Bao Zai Fan, znane również jako chinese clay pot rice, gliniany ryż czy zapiekanka ryżowa – to bardzo popularne, jednogarnkowe danie kuchni kantońskiej. Miałem go okazję spróbować nie w Chinach, ale w stolicy Malezji – Kuala Lumpur 🙂 . Mój hostel znajdował się w dzielnicy China Town, przy znanej z wyśmienitego jedzenia ulicy Petaling Street. Do stoiska, gdzie chińska rodzina serwowała ten specjał miałem tak blisko, że gdybym się dobrze rozpędził po schodach w dół, to po glinianych garnuszkach niewiele by zostało 😛 . W oryginalnej wersji potrawa jest przyrządzana od początku do końca w specjalnym glinianym garnuszku z rączką, przypominającym rondel. Ja takiego naczynia nie posiadam, użyłem więc żeliwnego półmiska, który sprawdził się tu idealnie. W Bao Zai Fan  nie znajdziemy jakichś wyszukanych składników, pomimo tego gwarantuję, że smak i efekt wizualny mile Was zaskoczy.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 600g mięsa z udek kurczaka pokrojonego w grubą kostkę
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 6 suszonych grzybków shitake, namoczonych i podgotowanych
  • 2 świeże jajka
  • 2 dymki
  • 1 łyżka świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/4  łyżeczki soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (kukurydziana lub z tapioki)
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki chińskiego wina shaoxing
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 8 łyżek wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Grzyby pozbawiamy twardych ogonków i przekrawamy na pół.
  2. Zieloną cebulkę drobno siekamy.
  3. Do miski wrzucamy mięso, imbir, cukier, sól, skrobię, łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego,1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżkę wina shaoxing i pół łyżeczki oleju sezamowego. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na 30 minut.
  4. W miseczce łączymy ze sobą 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżkę wina shaoxing, pół łyżeczki oleju sezamowego i 8 łyżek wody.
  5. Do żeliwnego lub glinianego półmiska/garnka wsypujemy 1 szklankę ryżu. Do naczynia wlewamy 3 szklanki wody i delikatnym ruchem dłoni płuczemy ziarenka ryżu, następnie wodę odlewamy (czynność tą powtarzamy 3 razy).
  6. Do naczynia wlewamy tyle wody, żeby wystawała ok. 1-1,5 cm ponad powierzchnię ryżu, naczynie przykrywamy. Ryż gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż całkowicie wchłonie wodę ale będzie wpół twardy.
  7. Na ryżu rozkładamy połowę porcji kurczaka i grzybów. Całość zalewamy połową przygotowanej wcześniej mieszanki sosów. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
  8. Na środku półmiska robimy delikatne wgłębienie, wbijamy 1 jajko, całość posypujemy zieloną cebulką i zapiekamy pod przykryciem ok. 3-4 minut.
  9. Powiedzcie że widok nie jest cudny…a jak smakuje…pyyyyyszota 😛 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.