Kuchnia Azjatycka/Przepisy,  Kuchnia Koreańska

Budae Jjigae (Army Stew czyli koreańsko-amerykański gulasz wojskowy)

Jak to w kulinarnym światku bywa, większość kultowych potraw jest dziełem przypadku. Gdzieś, ktoś nie miał jakiegoś składnika, więc użył innego, albo coś za długo przytrzymał na ogniu i zamiast totalnej klapy powstało wielkie WOW…Tak też było w przypadku Army Stew. Nie jest tajemnicą, że Amerykanie są bliskim sojusznikiem Korei Południowej. Wojska amerykańskie od lat stacjonują w Korei. Jak wiadomo wojsko to nie wczasy all inclusive, nie mówiąc już o jedzeniu. Aby urozmaicić sobie menu, panowie z obydwu armii poszli na całość i wrzucili do gara mix produktów charakterystycznych dla ich kuchni. Mamy tu amerykański akcent w postaci kiełbasek, szynki konserwowej, fasolki z puszki i sera do tostów. Koreańczycy nie pozostając w tyle, dorzucili kimchi, białą rzodkiew, ramen, udon, gochujang i gochugaru. Wszystko to ugotowano w rosole z dodatkiem kilku jeszcze innych składników. I tak powstał Army Stew – gulasz/potrawka, który okazał się tak smaczny, że szybko opuścił koszary i stał się hitem koreańskich ulicznych garkuchni. Zachęcam do eksperymentu, nie pożałujecie…

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
  • 2 opakowania świeżego makaronu udon
  • 1 opakowanie suszonego makaronu ramen (makaron z zupek koreańskich do gotowania nadaję się idealnie)
  • 200g kimchi
  • 150g pokrojonej w kostkę szynki konserwowej
  • 150g kabanosów wieprzowych pokrojonych w 2cm kawałki
  • 3/4 szklanki fasolki w sosie pomidorowym lub BBQ
  • 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 dymki drobno pokrojone
  • pół cebuli pokrojonej w pióra
  • 10cm marchewki pokrojonej w półplasterki
  • 10cm białej rzodkwi daikon pokrojonej w półplasterki
  • 4 plastry sera tostowego
  • 3 łyżki soku z kimchi
  • 1 łyżka soru rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżki sproszkowanej papryki gochugaru
  • 1 łyżka pasty gochujang

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W miseczce dokładnie mieszamy: pastę gochujang, sól, gochugaru, sok z kimchi, sos sojowy i sos rybny.
  2. W dużym rondlu lub woku umieszczamy makarony, szynkę, kiełbaski, pieczarki, marchew, cebulę, rzodkiew, fasolkę, kimchi i dymkę.
  3. Wszystko zalewamy sosem.
  4. Dodajemy bulion.
  5. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodajemy ser i wszystko gotujemy jeszcze 2 minuty.
  7. Nasz army stew gotowy 🙂 , życzę smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *